facebook

ДепартаментДизайн

Семинар „Fashion Revolution Day“

Семинар „Fashion Revolution Day“

Организатор: департамент „Дизайн“

 

Лектор: гл. ас. д-р Яна Дворецка

 

Участници: студенти от БП „Мода“

 

22.04.2015 г., 09.40 – 11.20 часа, зала 507, корпус 2

На 22 април 2015 година в НБУ се проведе семинар на тема “Fashion Revolution Day”, на който студенти и преподаватели се запознаха с инициативата на ashionrevolution.org, която има за цел да повиши съзнанието на потребителите в модната индустрия.
Събитието е част от мащабна международна кампания в памет на трагедията в Рана Плаза, текстилен завод в Бангладеш, който при срутването си на 24 април 2013 година погубва 1133 души, а 2500 са ранени. Заводът произвежда дрехи за много познати марки, но до ден днешен жертвите и техните семейства не са получили компенсация.
На 24 април 2015 година хиляди заинтересовани активисти, клиенти и дизайнери от цял свят в 68 държави попитаха Кой направи дрехите ми? #койнаправидрехитеми?#‎whomademyclothes? Целта е да се привлече внимание към цялостната верига на стойността в модната индустрия - от фермерите до работниците във фабриките, до достaвчиците и клиентите. Всички участници в тази кампания на този ден използваха социалните медии, за да изпратят снимка на етикета си с въпрос към марката #койнаправидрехитеми? #‎whomademyclothes?
Кампанията цели да обърне внимание и на български дизайнери и марки, които вече показват пътя към една красива и устойчива мода. Чрез внимателния подбор и процес на работа, те вече създават по-добро бъдеще.