facebook

ДепартаментДизайн

Семинар „Изкуство, средства и материали в интериорния дизайн: текстилен дизайн в интериора“

Семинар „Изкуство, средства и материали в интериорния дизайн: текстилен дизайн в интериора“

Организатор: департамент „Дизайн“

Лектори:
доц. д-р Борис Сергинов, докторант Евелина Гебрева

12 декември 2014 г., 15:00 часа, галерия УниАрт

 

Последните 10-15 години интериорният текстил изживява истински бум, особено осезаем след 80-те, а дори и 90-те години на миналия век. За разлика от предходния период, застинал и изпаднал в рутина и еднообразие, днес интериорният текстил е в истински Ренесанс на креативността и фантазията в света на текстилния дизайн и неговото приложение в интериора.

Историцизмът и документализмът в текстилния дизайн отстъпиха място на един съвършено нов подход, изхождащ от пълноценното използване на дигиталните технологии в проектирането и печата.

Навлизането на дигиталните технологии при текстилния печат и усъвършенстването на софтуера за проектиране на дизайн на текстилната повърхност промениха визията на текстила както никоя технология допреди това. Компютърното проектиране на текстилен дизайн даде на художниците един огромен арсенал от изразни средства за създаване на сложни и уникални изображения, които благодарение на въвеждането на дигиталния текстилен печат могат да бъдат отпечатвани върху текстил със същия успех, както върху хартия. На семинара докторант Евелина Гебрева ще говори за текстилния дизайн в интериора - изкуството, средствата и материалите в интериорния дизайн.

Евелина Гебрева е родена в град Дупница. Получава художествено образование в София, а през 2001 година магистърска степен в Националната художествена академия в София, специалност „Текстил“. Работи като художник и дизайнер на свободна практика в София. Има две самостоятелни изложби, участва в общи изложби, свързани със съвременните тенденции в дизайна, и създава авторски проект и за текстилен дизайн. Ръководи дейността на „Арт център Steppenwolf“ като галерист и координатор на събитията, концерти, изложби, литературни четения и др.