facebook

ДепартаментДизайн

IDEAMODA - 2019

IDEAMODA - 2019

 

През 2018/2019 академична година Нов български университет в партньорство с Balkan Fashion Week организира и проведе за пръв път Международен конкурс за млади модни дизайнери IDEAMODA.

 

Конкурсът беше обявен през месец юни 2018 година, по време на дипломните ревюта на НБУ. Беше създаден сайт на конкурса: www.ideamoda.net, както и фейсбук страница: https://www.facebook.com/IdeaModaCompetition, които станаха изключително популярни и бяха посетени хиляди пъти.  IDEAMODA стана запазена марка, собственост на НБУ.

 

В конкурса бяха допуснати за участие:

 

- студенти от бакалавърска или магистърска програма по мода в последна година на обучение;

- млади дизайнери (до 35 години), които работят за собствена или друга марка.

 

Журито на IDEAMODA беше впечатляващо – поканени бяха известни дизайнери от България и Европа, стилисти, журналисти, модни фотографи и модни експерти. Член на журито беше Adrian Roberts, Director of Education, Accademia Costume & Moda, Рим.

 

Интересът към конкурса беше много голям. От многото кандидати от България и Европа, журито селектира 13 финалисти, които в истинска творческа надпревара изработиха и показаха своите колекции на финала.

 

Този конкурс за пореден път доказа, че методите и начина на обучение в НБУ са на изключително високо ниво. От 13-те финалисти, девет дизайнери бяха студенти или алумни от НБУ, трима от Националната художествена академия . Сред финалистите беше и дизайнерката от Молдова Думитрита Читану.

 

Наградите бяха атрактивни и имаха за цел да подпомогнат младите хора при стартиране на собствен бизнес. Те бяха осигурени от спонсорите на конкурса, които са дългогодишни партньори на програмите по мода към департамент „Дизайн“: „Миролио“ ЕАД, „ИНА Трейдинг“ ООД, Balkan Fashion Week, Vogue vision by Митко Дамов, списание EVA, H&M и други.

 

Победителите в конкурса бяха наградени от проф. д-р Пламен Бочков – Ректор на НБУ, от г-н Adrian Roberts, от спонсори:

 

 1. Първа награда - „Най-добра колекция и 10 000 лв“ беше присъдена на БОРЯНА ВЪТОВА, завършила БП „Мода“ и МП „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ.

 

2. Втора награда - безплатно обучение в МП „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ, получи СИМЕОН АТАНАСОВ, завършил БП „Мода“.

 

3. Трета награда - професионална шевна машина ”JUKI“ – получи ГЛОРИЯ ДИМИТРОВА, завършила БП „Мода“ и МП „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ.

 

- Специална награда - текстилни материали от „Миролио ЕАД“ – получи РЕНИ ДЕМЕРДЖИЕВА, студент в МП „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ

- Специална награда: участие във фотосесия на списание EVA – беше присъдена на МАРТИНА БОНЕВА&ХРИСТИНА ЧЕКОВА, бранд „They are“, завършили БП „Мода“ и МП „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ.

- Специална награда: участие в “Balkan Fashion Week” – получи ДАВИД СТОЯНОВСКИ, студент в НХА.

 

Желанието и амбицията на организаторите от Нов български университет е второто издание на конкурса IDEAMODA да  стане още по-популярно сред талантливите млади модни дизайнери в България и балканските страни, интересът да бъде още по-голям. В момента младите дизайнери, които имат смелостта да започнат и развият собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където могат да покажат своите визия, способности, таланти и да бъдат оценени подобаващо.