facebook

ДепартаментДизайн

IDEAMODA 2023

IDEAMODA 2023

Третото издание на конкурса на Нов български университет (НБУ) IDEAMODA се завръща в очакване да събере иновативни идеи, смели дизайнери и дръзки изпълнения, съобщиха от екипа на учебното заведение.

Организатори на международния конкурс за млади модни дизайнери са Нов български университет, в партньорство с концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“ и International Fashion Conection. Идеята е конкурсът да се превърне в платформа за изява на млади и талантливи хора от България и Европа. Право на участие в състезанието имат студенти в последната си година на обучение по мода, както и дизайнери до 35 години, които работят за собствен или друг бранд.

Младите дизайнери ще бъдат оценявани от жури, в което влизат известни модни дизайнери от България и Европа, стилисти, журналисти, модни фотографи и експерти.

В първите две издания участваха студенти от българските университети, в които се изучава мода – Нов български университет, Национална художествена академия, Югозападния университет  „Неофит Рилски”, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Технически университет - София. Сред участниците имаше и завършили модни училища в Европа -  IED Milano, Academy of Music, Theatre and Fine arts - Молдова, Politecnico di Milano, Frederick University Nicosia – Кипър и др., припомнят от НБУ.

Наградите от конкурса имат за цел да подкрепят младите дизайнери при стартиране и развитие на собствен бранд. Отличените дизайнери получават парична награда от 5000 лв., обучение в магистърска програма на НБУ, професионална шевна техника или представяне на избрани колекции в модни издания и платформи.

Регистрацията за конкурса вече е отворена и участниците могат да кандидатстват до 15 февруари на сайта.https://www.ideamodabg.net/.